Wyszukiwarka
barszcz ukraiński
- 3 l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g drobno pokrojonej wołowiny
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 100 g suszonych grzybów, rozdrobnionych i zalanych wcześniej 0,5 l bulionu wołowego
- 6 dojrzałych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone
- 500 g czerwonych buraków pokrojonych w słupki
- 1 marchew pokrojona w słupki
- 1 pietruszka pokrojona w słupki
- 4 łodygi selera naciowego cienko pokrojone
- 350 g poszatkowanej kapusty
- 1 jabłko obrane i drobno posiekane
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
- 1 łyżeczka kminku
- 1 liść laurowy
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 30 g posiekanej naci pietruszki
- W dużym żeliwnym garnku rozgrzać oliwę i przyrumienić mięso. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pastę pomidorową, 50 ml śmietany, makę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać bulion z grzybami i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.
- Dodać wodę, pomidory, buraki, marchew, pietruszkę, seler, kapustę jabłko, paprykę, przyprawy i nać pietruszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodać resztę śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Podobnie jak bigos, barszcz ukraiński smakuje najlepiej na drugi dzień
Dziękujemy pani Galinie z Lwowa za udzielenie kilku cennych wskazówek dodtyczących przygotowania prawdziwego barszczu ukraińskiego.