logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



barszcz ukraiński

garnek żeliwny garnki żeliwne barszcz ukraiński
  • 3 l wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g drobno pokrojonej wołowiny
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g suszonych grzybów, rozdrobnionych i zalanych wcześniej 0,5 l bulionu wołowego
  • 6 dojrzałych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone
  • 500 g czerwonych buraków pokrojonych w słupki
  • 1 marchew pokrojona w słupki
  • 1 pietruszka pokrojona w słupki
  • 4 łodygi selera naciowego cienko pokrojone
  • 350 g poszatkowanej kapusty
  • 1 jabłko obrane i drobno posiekane
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 30 g posiekanej naci pietruszki
  1. W dużym żeliwnym garnku rozgrzać oliwę i przyrumienić mięso. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pastę pomidorową, 50 ml śmietany, makę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać bulion z grzybami i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.
  2. Dodać wodę, pomidory, buraki, marchew, pietruszkę, seler, kapustę jabłko, paprykę, przyprawy i nać pietruszki. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania dodać resztę śmietany. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  4. Podobnie jak bigos, barszcz ukraiński smakuje najlepiej na drugi dzień

Dziękujemy pani Galinie z Lwowa za udzielenie kilku cennych wskazówek dodtyczących przygotowania prawdziwego barszczu ukraińskiego.